Kreatören Stina Urberg – Urberg Design

Kreatören Stina Urberg

Stina Urberg - designer, smyckeskonstnär och grundare av Urberg Design

Uppväxten mitt bland konsthantverkare, hantverkare, slöjdtraditioner och ”1000konstnärer” i de nordligaste delarna av Ångermanland, där formgivning, skaparlust och kreativitet samt den omkringliggande naturen kom tidigt att forma mig.

Från min uppväxt fick jag med mig en vid materialkännedom samt ett skaparintresse som jag idag kallar ett behov  "lika viktigt så som ett livsuppehållande organ”, som driver mig i stort och smått.

 

"Avstamp och utbildning"

Tidigt valde jag att gå den kreativa vägen i livet. Val av gymnasium var en självklarhet som senare förde vidare till en folkhögskola med konstnärlig inriktning.

En nyfikenhet på material och tekniker har genom åren alltid funnits och fått mig att gå allehanda kurser via studieförbund och även genom andra kreatörer fått möjlighet att prova på deras gebit. Det är en nyfikenhet som aldrig tycks avta och det känns betryggande då jag ser källan till min livslust i stor utsträckning ligger i min kreativitet, skapande och nyfikenhet.

En examen i Arkeologi och Museologi (museal vetenskap) blev resultatet av en strävan efter kunskap om- och ett intresse av historia, förhistoria, människan, traditioner, arv, kultur, natur och miljö.

Skapande, design och kreativitet som intresse, passion och behov har genom åren stadigt vuxit och krävt ett allt större utrymme i mitt liv.

Som designer och kreatör väver jag samman mina kunskaper, erfarenheter och intressen med en vilja om att erbjuda klimatsmarta-, hudvänliga-, personliga-, rustika-, själfulla-, tidlösa- och unika smycken.

I 20 år har jag designat och skapat smycken regelbundet på deltid under signaturen ”Urberg Design”. Jag har till stor del nyttjat tekniken och hantverkstraditionen kallad Luffarslöjd/Trådtjack. En teknik som enligt mig har en mycket intressant historia, så som namnet antyder.

Enkelt förklarat rör det sig om att med enkla och få verktyg forma och binda metalltråd. Ursprungligen skapades bruksföremål men även leksaker och utsmyckning förekom.

Med ett avstamp i just den tekniken har jag sedan tagit hantverket med metalltråd vidare till ett eget uttryck och formspråk.  

Traditionellt sett är det järntråd som nyttjats och det är även det materialet jag föll för.

Järnet, det råa, som obehandlat, utifrån omgivning kan få allt från en djup- och blank lyster av till exempel kroppsnära bruk eller till att få en anlupen- och korroderad yta då järnet utsatts för både fukt och syre.

Omgående visade sig att intresse fanns och en efterfrågan av mina nämnda alster.

Smycken från Urberg Design har genom åren sålts i design-, konsthantverks-, slöjd- och säsongsbutiker. De har även visats och/eller sålts på länsmuseer, konsthall.

Genom åren har jag med Urberg Design även deltagit vid många genuina hantverksmarknader.

Passionen, kunnandet, intresset, erfarenheterna, nyfikenheten, drivet, formspråket och drömmarna flätades så samman i ett bolag.

Med min smyckeskonst erbjuder jag marknaden alternativ till de  massproducerade smycken, i det rådande fast fashion-, slit och släng- och överkonsumtion av råvaror som vi lärt oss över tid, av de stora aktörerna på marknaden. 

Cirkulärt företagande, för mig, i mitt företag, har jag likt två osynliga, men allt annat än tysta, kollegor som arbetar vid min sida, de heter "form & stil" och "hållbarhet". Hållbarhet i sin mest inkluderande form.

"Ingen kan gör allt, men alla kan göra något" och "tillsammans är vi starka" - har blivit klyschor men är absolut inte mindre sanna för det!  

 

"Om-bruk" och "bi-ytor"

Ända sedan uppväxten har återbruk, eller ”ombruk” som det då kallades, haft en självklar och naturlig plats i vardagen, i tanke och handling.

Återbruk kom att bli allt mer betydelsefull för mig.  Som vuxen kom det att betyda något större, få ett högre värde. En global medvetenhet sett från min lilla plats på jorden. En medvetenhet som vidare lett till val både i privat- och yrkesliv.

 

 "Jakten på hudvänlighet"

Intresset av hudvänliga material har sin enkla förklaring i att vara just jag och att vara nickelöverkänslig, samtidigt som att tycka om- och vilja kunna smycka sig bidrog till att redan i de yngre tonåren sökte jag lösningar för att kunna bära (som enligt mig då, var coola och snygga) bijouterier. Genom att använda delar av köpta bijouterier och att skapa egna smyckesdetaljer genom allehanda, mer eller mindre möjliga eller omöjliga, återbruksmaterial och genom olika slöjd tekniker, designade- och skapade jag tidigt mina egna unika smycken.

Under många år har jag haft intresse av att skapa smycken i metall och jag har funnit material som är hudvänliga, både att bära men även att arbeta med vilket är en självklar förutsättning.

 

Vill du veta mer eller har några frågor, kontakta då mig, kontakt@urbergdesign.com

Kul att du läst om mig, den designande- och skapande personen bakom Urberg Designs smyckeskonst!

/ Stina