Tankar kring hållbarhet – Urberg Design

Tankar kring hållbarhet

Ett genuint intresse av-, nyfikenhet- och passion till material har jag haft så länge som jag kan minnas.

Materialval fattar jag utan undantag utifrån hållbarhet, hudvänlighet.

Samtidigt måste även "tycke uppstå" mellan material, design och formspråk samt det taktila i mötet med mina händer.

Mina smycken består till stor del av metaller och jag ser en tjusning i att metallerna får behålla sin ”identitet”, att metallen får leva sitt eget liv utifrån sina egenskaper och den omgivning de placeras i.

Även textilt återbruk, vintage-, halvädelsten- samt sötvattenspärlor har ett betydande utrymme i mitt skapande.  

Ur miljösynpunkt väljer jag sällan att ytbehandla mina smycken, undantagsvis kan det dock behövas. Ibland ger jag även rekommendationer i produktbeskrivningen där om.

Jag strävar alltid efter att mina smycken skall kunna bäras oavsett allergier eller ej och jag är ständigt på jakt efter material och komponenter som passar in i den strävan. Även om det alltid finnes undantag, det finns en minimal procent, men ändock befintlig, av individer som reagerar på kirurgiskt stål och/eller guld och/eller silver, metaller som gemeneman ofta tänker är "allergivänliga".

Sedan en tid har jag ett fint samarbete med- och stöttar en dagliga verksamheten inom Umeåkommun. De syr de verkligt fina kuvert vari alla mina smycken levereras. Ull, sammets och linne, allt hållbart, det är restmaterial eller andra former av återbruk.

Dagliga verksamheter ligger mig varmt om hjärtat då jag tidigare i livet arbetat inom handikappomsorgen samt tillhörande dagligverksamhet, ett på många sätt både givande och utmanande arbete, men framförallt innebar det mycket glädje. 

Dessutom kom jag i kontakt med en annan form av daglig verksamhet då jag för många år sedan sprang in i den omtalade "väggen" och senare skulle ut på arbetsträning, faktiskt i samma lokaler som där det idag bland annat sys till Urberg Design. Ödets nyck, eller helt enkelt ett fint sammanträffande, oavsett känns det extra varmt i hjärtat.

Återbruk, eller ”Ombruk”, har ett betydande och prioriterat utrymme i min smyckeskonst. Före varje inköp undersöker jag alltid möjligheter till återbruk alternativt att köpa begagnat, i första hand, inom allt ifrån smyckesmaterial, förpackningar, skyltar, tags till komplettering av utrustning etc.

Hållbart på riktigt alltså!

Människan har alltid smyckat sig, så låt oss smycka oss med stolthet i fortsättningen!