Material – Urberg Design

Material

Aluminium.

Det är ett trevligt material att arbeta i och det är en metall med mycket ringa vikt i jämförelse med andra metaller. Metallens ringa vikt möjliggör således bärandet av större smycken än vad andra metaller tillåter. 

Vid bearbetning tätnar metallens egenskaper och blir allt hårdare och tåligare.

Aluminium är en av de vanligast förekommande metallerna i jordskorpan.

Vid utvinning och framställning krävs enorm energi och är därav ett icke försvarbart material ur ett miljöperspektiv.

Av Just Den anledningen driver vi ett vad vi kallar ett detektivarbete, för att få tag i restmaterial hos lokala industrier.

För oss är det oerhört betydelsefullt att komma åt materialet i ”gluggen” mellan spill hos industrin - innan det sänds till återvinning genom nedsmältning och än mer energi krävs.

Även om denna jakt ofta är både svår och tidskrävande så väger insatsen tungt i vårt hållbarhetstänk och är mycket inspirerande på flera plan inom företaget och som ofta uppskattas av våra kunder. 

I och med att aluminium är en mjuk metall bör man tänka på handhavandet av smycket då det under vissa omständigheter ökar risken för att repor uppstår och smycket kan böjas vid hårdhänt hantering.

Aluminium kan enkelt rengöras med exempelvis en gnutta diskmedel på en fuktig trasa och torka torrt efter rengöring.

 

Järn.

Ett av alla grundämnen och är vanligt förekommande runt om kring oss och även inom oss. Med andra ord är det något som vi rent fysiskt faktiskt verkligen behöver.

Metallen är även betydelsefull ur ett historiskt perspektiv då järnet genom tiderna är den metall som varit viktigast för vår tekniska utveckling.

Enligt forskning skall människan ha kunnat bemästra konsten att framställa järn i ungefär 2500år och runt 500år efter starten av vår tideräkning kom kunnandet från Asien och mellan östern till Skandinavien.

Smycken av järn som bärs direkt mot huden får en med tiden allt djupare lyster, detta kommer av hudens egen sammansättning och förmåga att därigenom kunna bygga upp och mätta metallen.

Utsätts däremot järn för en fuktig miljö eller tvättas utan att torkas uppstår korrosion på ytan, ibland till fördel för smycket, ibland inte, beroende på funktion och betraktarens blick.

Om ett smycke i järn måste rengöras rekommenderar vi först och främst en minimal droppe klibbfri olja på en tandborste, gnugga och torka alltid sedan bort eventuella rester.

Det går även att rengöra på andra sätt, men se alltid till att få bort rester av fukt, om korrosion inte är något som eftersträvas.

 

Rostfritt stål, kirurgiskt stål - metallen med många namn.

Rostfritt stål finns i många olika sammansättningar, anpassade utifrån vad metallen skall brukas till. Därför finns det även många benämningar, rostfri/ syrafast/ kirurgiskt stål/ stainless steel/ 314L  etc.    

Av mycket goda anledningar används en av metallens alla varianter flitigt inom sjukvården. Det så kallade "kirurgiska stålet".

Materialet är nämligen mycket tåligt, slitstarkt, står emot korrosion samt att det inte släpper ifrån sig några allergener. 

Av just samma anledningar har vi valt att stift och krokar i alla våra örhängen samt andra ”hudnära” smyckeskomponenter skall vara av kirurgiskt stål.

Metallen är tålig och går att rengöra utan problem, men tänk på att andra delar av smycket och sammanfogningar ofta är av annan metall och/eller material.